Servicepunt 0318 752222

Bel Me Terug

Voorzitter Cliëntenraad Opella in gesprek met staatssecretaris

Geeske Telgen, voorzitter van de Cliëntenraad van Opella, ging maandag 10 oktober 2016 in gesprek met staatssecretaris Van Rijn tijdens het congres over cliëntenraden in de zorg. Telgen: “Veel cliëntenraden zijn nog teveel bezig met hun formele taken. Maar de Cliëntenraad is er om de behoeften van groepen klanten onder de aandacht brengen bij de zorgorganisatie.”

Tijdens het gesprek en een workshop over cliëntenraden nieuwe stijl vertelde Geeske Telgen hoe Opella de tevredenheid van klanten meet via ZorgkaartNederland.nl en over het functioneren van thuisraden.  “Klanten en/of hun naaste maken deel uit van zo’n thuisraad. Daarbij maken zij samen met medewerkers en vrijwilligers afspraken over gezamenlijke onderwerpen. Bijvoorbeeld over hoe de dag wordt ingericht, waar de inzet van medewerkers nodig is en waar het anders kan, over omgaan met elkaar en over veiligheid. Daarnaast heeft de klant natuurlijk de regie over zijn of haar eigen dagelijks leven.”

Betrokken
"Een cliëntenraad is nog altijd nodig om je stem te laten horen en af en toe te verheffen om betrokken te zijn", vindt Telgen. "Dat vereist anno 2016 een andere rol. Met zoveel mogelijk zeggenschap,door de klant zelf. De Clientenraad is er voor de collectieve belangenbehartiging van alle klanten. Met de bestuurder delen we de visie dat het gaat om het welzijn van de klanten van Opella. Als Cliëntenraad is het belangrijk te weten wat er speelt bij de klanten. En om die belangenbehartiging goed te kunnen uitvoeren is het dus heel belangrijk dat de cliëntenraadsleden betrokken zijn en contact onderhouden met de klanten via de thuisraden.” Staatssecretaris Van Rijn wilde weten of deze manier van werken – die uitgaat luisteren op kleine schaal – niet heel veel tijd kost. Telgen: “Alle cliëntenraadsleden zijn contactpersoon en zijn dus wel wat meer tijd kwijt dan voorheen. Maar dat levert ook veel informatie op die wij kunnen gebruiken in onze gesprekken en adviezen die wij geven aan de organisatie. Daarnaast zoeken ook gemeenten en zorgverzekeraars voortdurend naar de mening van de klant. Het zou goed zijn als we op dat gebied in de toekomst verbinding zoeken met elkaar en  gezamenlijk kunnen optrekken. Met als doel: een prettig leven voor mensen.”

Waardigheid & Trots
Het congres ‘Cliëntenraad: van weten naar doen’ werd georganiseerd vanuit Waardigheid & Trots, het landelijk verbeterprogramma voor verpleeghuizen in Nederland. Ook cliëntenraden uit andere geledingen van de langdurige zorg waren vertegenwoordigd tussen de negenhonderd bezoekers.

Fotografie: APA Foto

OVERIGE ARTIKELEN

NIEUWSARCHIEF

Klik hier om naar het nieuwsarchief te gaan