Servicepunt 0318 752222

Bel Me Terug

Ambers blog

Vakantiewerk in de zorg. Echt stukken beter dan in de supermarkt

 

Amber Hobé, 22 jaar, student maatschappelijk werk en dienstverlening.

"Tuurlijk, je kunt hamburgers bakken of achter de kassa staan. Maar vakantiewerk in de zorg is wel even persoonlijker en zinvoller. Het verdient ook lekker. Ik geniet van de zelfstandigheid, de verantwoordelijkheid en de afwisseling.

De zorg brengt je met zoveel verschillende mensen in contact. Dat spreekt mij aan. Ik studeer niet voor niets maatschappelijk werk en dienstverlening. Voor mijn opleiding is vakantiewerk in de zorg zinvol. Ik leer er veel van. Sowieso staat vakantiewerk bij Opella goed op je cv. Of je nu een zorgopleiding doet of iets heel anders.

Vooral de afwisseling spreekt mij aan. Op het ene adres ben je vijf minuten binnen voor medicijnencontrole. En bij andere mensen ben je twintig minuten voor bijvoorbeeld hulp bij het wassen, aankleden en zalven. De ene dag help je mensen bij het opstarten en in je volgende dienst stop je mensen juist in voor de nacht. In de zorg is geen dag hetzelfde.

Zorg is laagdrempelig. Wat je moet doen, is heel duidelijk. Op je tablet zie je waar je moet zijn en waarmee je de mensen gaat helpen. Mensen geven ook zelf aan wat ze nodig hebben. En soms doen zich onverwachte dingen voor. Je werkt tenslotte met mensen.

Juist doordat je bij de mensen thuis komt, is het contact heel snel gemaakt. Je ziet de familiefoto’s en de spulletjes die iemand verzamelt. Het is leuk en gezellig om te merken hoe iedereen zijn huis weer anders inricht. Met beeldjes en kleedjes of juist met veel boeken. Daarover heb ik hele leuke gesprekjes. En hoewel mensen veel verschillende zorgverleners zien, herkennen ze mij. En dat geeft je werkdag extra glans!

In de vakantietijd vind ik werken in de zorg heerlijk. Juist die onregelmatige diensten geven mij een vrij gevoel. Je werkt bijvoorbeeld van zeven uur ’s ochtends tot één uur ’s middags. Of van half zes ’s avonds tot elf uur. Het is dan net alsof er meer uren in een dag zitten. Je moet vroeg op. Maar om één uur heb je wel zes uur gewerkt èn nog een hele dag voor je. Kun je toch je vrienden zien of lekker de stad in en een terrasje pakken.

Tijdens het helpen is er veel contact en gezelligheid. Dat is genieten. En grappig: sommige mensen hebben speciaal voor de zorgverleners een snoepkastje. Dan krijg je als je vertrekt nog even wat lekkers toegestopt. Daar doe ik het natuurlijk niet om, maar het is wel heel leuk. Ik  weet dat de zorg zinvol werk is. Daarom ga ik elke dag ook met een goed gevoel naar huis. Ik voel me echt gewaardeerd. Door Opella en door de mensen die ik ondersteun."